powernap

Nieuwe trend: slapen op je werk

In Trends by De Gezonde Ondernemer

Ruim een kwart van de Nederlanders heeft last van slaapproblemen. Boven de 40 jaar is dat zelfs 30 procent. Even een slaapje doen overdag lijkt de ideale oplossing. Ja, gewoon op uw werk dus.

Bij Google en PriceWaterhouseCoopers doen ze het al langer: powernappen oftewel een dutje doen tijdens de werkuren. Maar ook in Nederland begint er oren naar te komen. Tenslotte, veel werknemers slapen slecht door hun werk, zo blijkt uit een onderzoek van het Zilveren Kruis. Hierdoor kan de helft zich slecht concentreren en worden er fouten gemaakt. Daarnaast, slecht slapen kan ook naar een burn-out leiden.

Powernap-ruimte

Het chemisch bedrijf Sabic uit Bergen op Zoom trok als een van de eersten in Nederland de stoute schoenen aan en reserveerde een ruimte voor werknemers om te powernappen. In de ruimte bevinden zich overigens stoelen en geen bedden. Bedrijfsarts Henri Hendrickx legt uit waarom: “Het nadeel van een bed is dat mensen neigen naar een diepe slaap. In een stoel slaapt men lichter. Daardoor voelen ze zich na de powernap beter en kunnen zij het werk makkelijker voortzetten.”

Ploegendienst

Maar levert even slapen tussendoor ook echt wat op? “Het doen van een dutje leidt op korte en lange termijn tot een verbetering van de prestaties”, zegt Gerard Kerkhof, emeritus hoogleraar psychofysiologie van de 24 uursritmiek en slaap aan de Universiteit van Amsterdam. “Een dutje compenseert natuurlijk niet een eventueel slaaptekort. Het is een kortdurende boost, die mensen nodig kunnen hebben.” Het effect kan ongeveer twee tot drie uur duren. Zeker voor mensen die werken in een ploegendienst kan dit een welkome oplossing zijn.

Twintig minuten

Langer dan twintig minuten ‘nappen’ is overigens niet aan te raden. “Puur om te voorkomen dat je in een diepe slaap valt. Als je twintig minuten echt slaapt en je wordt vervolgens gewekt, kun je last van ‘sleep inertia’ hebben oftewel slaapdronken zijn”, volgens Kerkhof. Je hersenen hebben dan langer tijd nodig om weer te kunnen functioneren.

Goede nachtrust

Het lijkt dus een geweldige uitkomst, maar een nadeel van powernappen is dat je ’s nachts minder goed slaapt. Het lost slaapproblemen van werknemers hiermee niet op. Een goede nachtrust is daarom beter maar voor sommige mensen is slapen op de werkvloer echt een uitkomst.

Vond u dit interessant? Wellicht is dit ook wat voor u:


Bronnen:

Nu.nl | 7 februari 2018 

Nos.nl | 12 september 2016

Deel dit bericht