pauzeren

Verbeter uw werk door vaker te pauzeren

In Gezondheid by De Gezonde Ondernemer

Na ieder gewerkt uur eventjes pauzeren verbetert de concentratie. Tijdens die korte onderbreking kunnen de hersenen namelijk alles op een rijtje zetten. Dit geeft ruimte om creatieve verbindingen te maken. Een break op gezette tijden is dus een must. En ja, dit geldt ook als u ‘net even lekker bezig bent’.

In Zweden is zo’n moment van rust in sommige bedrijven verplicht. Het is er zelfs een traditie en heeft een naam: Fika. Twee keer per dag wordt er gepauzeerd met koffie en fikabröd (een zoet broodje). Volgens onderzoek zorgt geregeld pauzeren voor meer efficiëntie op de werkvloer. De hersenen elk uur zo’n vijf minuten pauze geven is al voldoende. In 2012 toonde onderzoek dit aan. Er werden hiervoor twee groepen chirurgen bestudeerd. De ene groep nam tijdens het opereren elk uur een korte pauze door te rekken en strekken. De andere groep werkte aan een stuk door. De groep artsen die geregeld korte momenten van rust inlasten, konden zich beter concentreren en scoorden hoger op de test.

Reset de hersenen

Onze hersenen hebben een concentratiespanne van zo’n veertig minuten. Neurowetenschapper Marcia Goddard geeft trainingen over burn-outpreventie en zegt hier het volgende over: “De aandachtsspanne is onafhankelijk van opleidingsniveau en IQ. Na die veertig minuten schakelt het brein een tandje terug en verliezen we focus, wat het werk niet ten goede komt. Door te pauzeren reset je de hersenen.” Nog even iets afmaken omdat u in een goede flow zit is dus niet verstandig. Hard werken zonder voldoende pauze verhoogt de kans op burn-out. Om het hoge tempo aan te kunnen moeten de hersenen een stof aanmaken om alert te blijven. Deze stof zorgt ook voor een stressgevoel dat zich verhoogt naarmate de stof vaker wordt aangemaakt.

Pauzeren door beweging

Tijdens het pauzeren is het belangrijk om achter uw bureau vandaan te komen. Beweging is belangrijk. Thee of koffie halen of even naar de wc gaan kan al goed zijn om te ontspannen. Het checken van de telefoon is niet als pauze toegestaan. Goddard: „Even je appjes lezen, door je tijdlijn scrollen of naar een filmpje op Youtube kijken telt voor je hersenen niet als pauze. Je bent op zulke momenten nog steeds bezig met informatie verwerken, dat stopt niet als je gaat Facebooken.”

Vond u dit artikel interessant? Wellicht zijn deze artikelen ook wat voor u:


Bron:
NRC.nl | 6 oktober 2017

Deel dit bericht