Betrek personeel bij bedrijfsdoelstellingen

Uw bedrijfsdoelstellingen laten slagen? Betrek uw personeel erbij

In Ondernemen by De Gezonde Ondernemer

21% van de werkende Nederlanders weet niet wat de bedrijfsdoelstellingen zijn op het werk. Dat blijkt uit een onderzoek van Protime van afgelopen jaar. Niet weten waar je met je bedrijf naartoe gaat, is als rijden in een auto zonder bestemming. De kans dat je komt waar je wil zijn, is heel miniem. Tijd om dit eens anders aan te pakken.

Naast dat mensen niet weten wat de bedrijfsdoelstellingen zijn, geven werknemers ook aan dat de doelstellingen weliswaar eens per jaar worden gepresenteerd, maar hier vervolgens nooit meer op wordt teruggekomen (13%). Gelukkig geeft 30 procent aan dat er wel wat mee gedaan wordt, zij het niet geregeld. Op die manier beklijven de doelstellingen niet altijd even goed wat nadelig uitwerkt voor de uiteindelijke resultaten.

Organisch geheel

Hoe moet het dan wel? Het is natuurlijk geen wet van meden en perzen, maar er geregeld de doelstellingen bij halen zorgt ervoor dat de neuzen dezelfde kant op blijven staan. Dat kan tijdens maandelijkse vergaderingen, wekelijkse besprekingen of – en dit blijkt steeds populairder te worden – het een continu proces laten zijn. Dit betekent dat de bedrijfsdoelstellingen geregeld worden besproken met de manager en de rest van het team. Bij iedere beslissing, verandering, aanname van projecten of aantrekken van personeel wordt gekeken of ze bijdragen aan de doelstellingen. Zo krijg je een organisch geheel dat continu recht op zijn doel afgaat.

Wat is de tussenstand?

Ook is het prettig om met het hele bedrijf te kijken naar de tussenstand van die bedrijfsdoelstellingen en de resultaten hiervan. Zo kan bijvoorbeeld ieder kwartaal een praatje of presentatie gehouden worden waarin wordt aangeven hoe de stand van zaken tot nu toe is. Wat gaat goed en waaraan moet nog aandacht besteed worden? Zo snapt iedereen waaraan gewerkt moet worden en waar de urgentie ligt. Dit geeft ook voor de individuele medewerker de motivatie om er in zijn werk voor te gaan.

Eigen rol bepalen

Zorg dat de bedrijfsdoelstellingen haalbaar zijn. Maak ze kleiner als u merkt dat ze groots en idealistisch zijn. Iedere medewerker kan voor zich bepalen wat zijn specifieke rol of taak hierin is. Door dit zelf te bepalen is de kans op slagen ook groter. Laat ze hierbij ook doen waar ze goed in zijn en waar ze plezier in hebben om deze taak met verve te laten slagen. En tot slot: vier uw successen. Iedereen wordt blij van een feestje en dit is tevens de motor om het volgende succes te behalen.

Lees ook: Hoe houdt u uw personeel vitaal? 5 tips

Tip: Heeft u personeel met stress en burn-out? 


Bron:

Info.Protime.eu | 2018

Deel dit bericht