Hier maken ondernemers zich zorgen over

In Gezondheid by De Gezonde Ondernemer

Een groot deel van de ondernemers is zo gestrest dat het ze slapeloze nachten bezorgt. Reaal onderzoekt jaarlijks waar ondernemers stress van krijgen. Dit zijn de onderwerpen die hen het meeste bezighouden.

Ondernemer zijn gaat niet altijd van een leien dakje. In 2017 gaf 52% van de ondernemers aan wel eens in zwaar weer te hebben gezeten. Zelfs nu de economie weer aantrekt bleek in dat jaar toch nog 10% met zakelijke tegenslagen te maken te hebben. Velen spreken hun privérekening aan om de gaten te vullen. Met alle stress van dien. En 25% maakt zich anno 2018 nog steeds zorgen om de economie.

Stress leidt naar arbeidsongeschiktheid

Vorig jaar maakte Reaal de balans op en peilde het stressniveau van de Nederlandse ondernemer. Maar liefst 51,4 procent gaven aan slaapproblemen te hebben omdat ze zich zorgen maken over hun bedrijf. En dat is niet best, want stress bij ondernemers en zzp’ers kan leiden naar overspannenheid, burn-out en dus arbeidsongeschiktheid. Aangezien 4 op de 5 zzp’ers geen arbeidsongeschiktheidsverzekering heeft, kan dit aardig in de kosten lopen en in het ergste geval de levensvatbaarheid van een bedrijf in gevaar brengen.

Zorgen om goed personeel

Waar maken ondernemers zich zo druk over? Vooral rondom personeel zit veel stress en angst. Op nummer één staat het niet vinden van goed personeel waardoor eventueel een personeelstekort ontstaat. Maar liefst 38 procent maakt zich hier zorgen over. Of: wat gebeurt er met mijn bedrijf als goed personeel met specialistische kennis vertrekt (23,3 procent)? Neemt mijn medewerker dit mee naar de concurrent? En hoe vervang ik dit personeelslid? Ook reputatieschade door het toedoen van personeel is iets waar ondernemers behoorlijk over in kunnen zitten. 19 procent maakt zich hier druk over.

Werk-privébalans

En dan blijft nog de persoonlijke zaken van de ondernemer zelf over. De grootste stress zit ‘m in de werk –privébalans. Hier liggen de meeste ondernemers van wakker (39 procent). Want wat gebeurt er als ik niet meer kan werken (20,4 procent)? En: hoe gaat mijn bedrijf verder als ik stop met mijn werkzaamheden (19,5 procent)? Al met al is er nog behoorlijk wat winst te behalen op het gebied van stresspreventie. Want ondernemer worden, daar bent u niet mee begonnen om nog meer sores op uw bordje te krijgen. Maar juist om meer vrijheid te ervaren en ontspannen door het leven te gaan.

Acht uur werken, acht uur ontspanning

Herkent u zich in de bovenstaande stresspunten? Dan is het misschien tijd om hier iets mee te doen voor het te laat is. Wees als ondernemer ervan bewust dat er altijd zaken zijn die niet gaan zoals u dat wilt en waar u nauwelijks tot geen invloed op hebt. Onderneem de juiste actie en leg het daarnaast naast u neer. Er over piekeren lossen deze problemen namelijk niet op. Anders is het met de dingen waar u wél invloed op hebt, zoals de werk-privébalans. Meer werken leidt niet per se tot een beter resultaat. Uw lichaam heeft een herstelperiode nodig. Te langdurig stress ervaren, leidt uiteindelijk tot overspannenheid en burn-out. En dan ben je als ondernemer nog verder van huis. Een mooie leidraad voor ontspannen werken is: acht uur werken, acht uur ontspanning, acht uur slapen. Op die manier blijft u prima in balans.

Privé en werk beter in balans krijgen? Kijk hier voor preventieprogramma’s voor ondernemers.

Vond u dit interessant? Misschien is dit ook wat voor u:


Bron:

Bgmagazine.nl | 19 november 2018

Deel dit bericht