werkstress

Mannen met werkstress eerder kans op overlijden

In Gezondheid by De Gezonde Ondernemer

De uitspraak ‘Van hard werken gaat niemand dood’ blijkt uit recent onderzoek niet helemaal waar te zijn. Mannen met klachten als diabetes en hartfalen hebben wel degelijk meer kans om te overlijden als ze te maken krijgen met stress op hun werk.

Aan de University College Londen hebben ze veertien jaar lang onderzoek gedaan onder 100.000 personen uit onder andere Frankrijk en Finland. Een deel van die groep leed aan cardiometabole ziekten. Dat zijn aandoeningen als hartfalen, beroertes en obesitas. Een ander deel had geen last van deze aandoeningen.    

Invloed op stress

Werkdruk bleek een groot risico te zijn voor vroegtijdig overlijden, en dan vooral bij mannen. Er werd gekeken naar twee soorten werkstress. Stress die ontstaat door werkdruk waarbij veel inspanning geleverd moet worden maar waar je weinig waardering voor terugkrijgt. En stress die ontstaat door veeleisend werk waar je weinig invloed op kunt uitoefenen. De laatste vorm van werkstress bleek de grootste risicofactor te zijn. Stress waar je weinig aan kunt veranderen heeft een grotere invloed op vroegtijdig overlijden.

Uitsluiting risicofactoren

Zelfs als andere risicofactoren buiten beschouwing werden gelaten – zoals roken en overgewicht – hebben mannen met cardiometabole ziektes in combinatie met stress nog steeds 68% meer kans om vroeger te overlijden. Ook als ze blijven bewegen, een gezond gewicht hebben, een gezonde bloeddruk en niet roken. Het risico blijft even groot. Hieruit wordt door de onderzoekers geconcludeerd dat werkstress voor deze doelgroep net zo gevaarlijk is als roken en zelfs meer risico met zich meebrengt dan overgewicht of een hoog cholesterolgehalte. Een conclusie die zeker niet te licht genomen mag worden.

Werkstress voorkomen

Stress is sowieso een grote factor bij het ontstaan van burn-out en fysieke klachten. Werkstress voorkomen zou daarom bij iedereen op nummer één moeten staan.  U kunt zelf een heleboel doen om stress op de werkvloer te voorkomen. Regelmatig stoppen en afstand nemen van het werk is essentieel. Van werkhouding veranderen voorkomt dat u inzakt en hierdoor organen in de knel komen en spieren overbelast raken. Leer omgaan met druk van buitenaf zodat u niet iedere keer meegesleept wordt bij een spoedklus, een lastige klant of urgente meeting. Maak stress bespreekbaar met uw werkomgeving zodat het voorkomen van werkstress breder wordt gedragen en u zich ondersteund en gesterkt voelt. Ontlast werknemers met een hartkwaal of diabetes van te veel werkdruk. Praat er open over en voorkom dat klachten erger worden.

Meer weten? Misschien vind u dit ook interessant:


Bron:

Nu.nl | 6 juni 2018

Deel dit bericht