personeel burn-out

Bedrijven doen te weinig aan burn-outpreventie

In Ondernemen by De Gezonde Ondernemer

Uit een recent onderzoek van het Zilveren Kruis doen bedrijven nog steeds te weinig om burn-out op de werkvloer te voorkomen. En dat terwijl ongeveer 1 miljoen Nederlanders richting een burn-out gaat. Een nieuwe uitdaging voor HR en leidinggevenden lijkt geboren.

Even wat feiten op een rijtje. In 2016 is de duur van een burn-out opgelopen naar gemiddeld 242 dagen. Met verzuimkosten van 250 euro per dag zit een bedrijf al gauw op een bedrag van 60.000 euro per burn-out. TNO rekende uit dat werkstressgerelateerd ziekteverzuim werkgevers zo’n 1,8 miljard euro per jaar kost. Heel gek dus dat er nog niet massaal wordt ingezet op burn-outpreventie.

Duurzaam inzetten

Hoe kan een bedrijf preventief te werk gaan? Vooral door duurzaam in te zetten. Een werknemer naar een anti-stress- of meditatiecursus sturen levert vaak weinig op. Waarom? Omdat de oorzaak niet wordt aangepakt. Burn-out en burn-outpreventie vragen om een meer structurele en diepgaande aanpak. Niet alleen extern, ook intern vraagt duurzame preventie om inzet. Steun van leidinggevenden helpt hierbij, zo blijkt uit het onderzoek. Bij werk met een hoge werkdruk heeft zo’n 45% van het personeel burn-outklachten. Wordt deze groep ondersteund dan daalt dit percentage naar 18%.

Uitdaging HR

De uitdaging ligt vooral bij de HR-afdelingen, vindt Arnold Bakker, onderzoeker en hoogleraar arbeids- en organisatiepsychologie aan de Erasmus Universiteit. “Helaas ontbreekt het aan mensen die geschoold zijn op cijfers, zoals economen die wetenschappelijke onderzoeken kunnen lezen. Mede daardoor hangt HR er in veel organisaties maar een beetje bij, terwijl het veel prominenter deel zou moeten uitmaken van het management om mensen in het hele bedrijf te laten excelleren.” HR zou alerter moeten zijn op de mogelijkheden van iedereen, en niet alleen de topmedewerkers. Het aanreiken van nuttige tools helpt, volgens Bakker. Zoals het herstructureren van een baan met hulp van de werkgever, een goed strategisch HR-beleid, mensen laten aangeven en doen waar ze heel goed in zijn, en werknemers de tijd geven om te herstellen na hard werken.

Voorbeeld KLM

Een mooi voorbeeld van duurzame inzetbaarheid is vliegtuigmaatschappij KLM. KLM heeft onlangs voor zijn grondpersoneel een duurzame-inzetbaarheidstool ontwikkeld. Door middel van een app hebben KLM-werknemers inzicht in hun werksituatie, ontwikkelingsmogelijkheden, financiële situatie en gezondheidsaspecten. Zo kunnen ze bijvoorbeeld een online beroeps- of gezondheidstest doen. Daarnaast krijgen werknemers een ontwikkelingsbudget waarbij ze zelf bepalen waar ze dat aan uitgeven. Vooral dat inzicht in hun eigen situatie helpt om deze beter in te schatten en op tijd aan de bel te trekken. Een trend is dat steeds meer cao’s komen met afspraken over individuele inzetbaarheidsbudgetten. Kortom: mogelijkheden en uitdagingen genoeg om burn-out op de werkvloer te lijf te gaan.

Vond u dit interessant? Lees ook:


Bron:
Dit bericht is eerder verschenen op BoFit.nl.

Deel dit bericht