afbeelding bij welke kwaliteiten moet ik als ondernemer hebben

Welke Kwaliteiten Moet U Als Ondernemer Hebben?

In Ondernemen by De Gezonde Ondernemer

Steeds meer mensen worden ondernemer. In Nederland staan inmiddels meer dan een miljoen zzp’ers bij de Kamer van Koophandel ingeschreven. Maar niet iedereen overleeft de kritieke eerste vijf jaar. Welke kwaliteiten zijn er nog meer nodig om als ondernemer te overleven, behalve enthousiasme?

Niet iedereen met een goed idee kan ondernemer worden. Bepaalde eigenschappen bepalen of u wel of niet slaagt hierin. Journalist Alex van der Hulst schreef een boek voor de zzp’er. Uurtje Factuurtje is een bundeling van interviews, columns en typeringen van zzp’ers. Daarnaast vond hij 7 kwaliteiten die een ondernemer onder de knie moet hebben.

1. Omgaan met onzekerheid

Niets zo onzeker als een ondernemersbestaan. Ook als uw onderneming lekker draait is dat geen garantie dat dit over vijf jaar nog zo is. Daarnaast heeft u niet altijd grip op veranderingen op de markt. En u kunt zelf uitvallen door stress of ziekte, wat invloed heeft op het reilen en zeilen van uw onderneming. Kortom, risico’s genoeg. En met die onzekerheid moet u kunnen leven.

2. Omgaan met geld

Als er niet zo veel geld binnenkomt doen de meeste ondernemers het financieel rustig aan. Het gevaar ligt veel meer op de loer als het goed gaat. Veel ondernemers zijn geneigd om het dan eens flink uit te geven. Er niet rekening mee houdend dat er ook barre tijden aan kunnen komen. Sparen en potjes maken dus.

3. Zorgvuldig plannen

Een doorgewinterde ondernemer weet goed wanneer er geen opdrachten meer aangenomen kunnen worden. Zorgvuldig kunnen plannen en grenzen stellen aan overwerk is dé manier om werkstress te voorkomen.

4. Gedisciplineerd werken

De discipline opbrengen om u aan uw werkuren en –tijden te houden geldt vooral voor de ondernemer die van huis uit werkt. De was die even tussendoor gedaan wordt, kinderen die van school afgehaald moeten worden; het is heel verleidelijk om dit allemaal onder werktijd te doen. Vooral als er een deadline in zicht is, is de drang om afleiding te zoeken groter.

5. Administratie voeren

Een heikel punt voor veel ondernemers: de administratie en belastingaangiften. Ook als u de administratie uitbesteedt aan een administratiekantoor moet u vaak alsnog de bonnetjes en facturen netjes bewaren en geordend aanleveren. Een slordige administratie kan tot heel wat stress en fouten leiden. En dat kan u uiteindelijk geld kosten.

6. Saaie klussen doen

Naast saaie klussen als de administratie is niet ieder onderdeel van uw werk even leuk. Ook al heeft u personeel die werk voor u uitvoert, uw werk zal ongetwijfeld onderdelen bevatten die u liever opzij schuift. Als u dit kunt uitbesteden, dan scheelt dat natuurlijk een hoop. Maar over het algemeen horen saaien klussen er gewoon bij.

7. Vooruit kijken

Een oudedagvoorziening, arbeidsongeschiktheid, flexibel kunnen inspelen op veranderingen op de markt. Er zijn genoeg zaken die op dit moment misschien nog niet spelen maar over een tijdje wel. Als ondernemer moet u niet alleen naar de korte termijnplanning kijken maar ook weten wat er voor de lange termijn gedaan moet worden. Op die manier stelt de toekomst van uw bedrijf veilig.

Vond u dit interessant? Lees ook:


Bronnen:
Nrc.nl

Deel dit bericht