smartphone verslaving

7 simpele tips om van uw smartphoneverslaving af te komen

In Gezondheid by De Gezonde Ondernemer

Wilt u in het nieuwe jaar gezonder leven, minder stress en met vervelende gewoontes afrekenen? Pak dan als eerst uw smartphoneverslaving aan. Wereldwijd raken we steeds meer gehecht aan onze telefoon. Iedere keer op uw telefoon kijken werkt behoorlijk storend. Uw kwaliteit van werken en productiviteit lijden eronder, uw concentratie vermindert en het maakt onrustig en gestrest. Tijd voor een omslag!

De meeste apps op uw telefoon zijn gemaakt om u zo veel mogelijk gebruik te laten maken hiervan. Deze bedrijven weten precies hoe ze u kunnen verleiden tot het oppakken van uw smartphone en u zo lang mogelijk aan uw telefoon gekluisterd te houden. Vandaar dat 4 op de 10 Nederlanders echt niet meer zonder smartphone kan. En we meer dan 200 keer per dag onze telefoon checken. Dit levert uiteindelijk veel informatiestress op en kan naar overspannenheid en burn-out leiden. De enige manier om hier onderuit te komen is om bewust te worden van uw gedrag en dit te veranderen. We geven u hieronder 7 simpele en gemakkelijk toe te passen tips om van uw smartphoneverslaving af te komen.

7 simpele tips om van uw smartphoneverslaving af te komen
  1. Zet meldingen en pushberichten uit

De meeste apps geven een melding als er nieuwe berichten zijn. Zet dit uit zodat u niet telkens verleid wordt om uw telefoon op te pakken.

  1. Verwijder apps

Welke apps gebruikt u niet? Verwijder deze sowieso. En kijk ook naar de apps die u juist wel veel gebruikt. Heeft u die echt nodig? Wat is voor u de toegevoegde waarde van bijvoorbeeld Facebook? Of Twitter? Gebruikt u deze voor uw bedrijf? Dan kunt u ervoor kiezen om dit vanaf uw computer te doen en niet vanaf uw telefoon.

  1. Leg uw telefoon in het weekend weg

U gebruikt uw telefoon wellicht voornamelijk zakelijk. In de avonduren en in het weekend kunt u waarschijnlijk gemakkelijker zonder. Leg uw telefoon weg en check ‘m op een vast tijdstip als u echt nog belangrijke mails of berichten verwacht.

  1. Geen telefoon bij afspraken

Leg uw telefoon bij een afspraak niet standaard op tafel. Uw aandacht gaat namelijk toch naar uw telefoon als u ziet dat iemand u belt of appt. Dat is niet alleen storend voor u, maar ook voor uw gesprekspartner.

  1. Geen telefoon als u wacht

Veel mensen pakken hun telefoon op uit verveling. Moet u even wachten? Of zit u in de trein? Laat uw smartphone eens voor wat het is. Kijk wat er om u heen gebeurt, lees een goed boek, dagdroom een beetje, knoop een praatje aan met een vreemde en doe nieuwe inspiratie en ideeën op.

  1. Kijk wat u wél wilt doen

Wanneer u uw telefoongebruik vermindert, houd u zeeën van tijd over. Het excuus ‘daar heb ik geen tijd voor’ kunt u nu dus niet meer gebruiken. Die vrijgekomen uurtjes kunt u inzetten om privé vaker te sporten of een nieuwe hobby te beginnen. Of om op uw werk wél met die klant of collega eens te gaan lunchen en wat meer vakliteratuur te lezen. Dit stimuleert u tegelijkertijd om minder op uw telefoon te kijken.

  1. Inzicht in uw smartphoneverslaving

Wilt u weten wanneer u uw telefoon het meest gebruikt? Er zijn apps (ja, u ontkomt er niet aan), zoals Space, die uw smartphonegedrag bijhouden. Zo leert u uw zwakke momenten kennen zodat u tijdens deze uren extra alert bent.

Vond u dit interessant? Wellicht is dit ook wat voor u:


Bron:
Rtlnieuws.nl | 28 januari 2017

Deel dit bericht