vitaal personeel

Hoe houdt u uw personeel vitaal? 5 tips

In Gezondheid, Ondernemen by De Gezonde Ondernemer

Wenst u uw vijand het ergste toe? Geef hem personeel. Het wordt gekscherend gezegd, maar er zit natuurlijk een kern van waarheid in. Iedere ondernemer weet dat het hebben van personeel grijze haren kan bezorgen. Wilt u zelf stress- en zorgvrij zijn dan is het belangrijk uw personeel vitaal en gezond te houden. Hoe doet u dat?

Per 1 juli 2017 is de nieuwe Arbowet van start gegaan waarin meer aandacht gaat naar preventie. Uw personeel gezond houden is daarom wettelijk verplicht. Het verminderen van stress op de werkvloer en het voorkomen van een burn-out is essentieel bij het succesvol reilen en zeilen van uw bedrijf.

Vertaling dagelijks leven

Uit een onderzoek van Menzis blijkt dat 87% de gezondheid en vitaliteit van zijn werknemers belangrijk vindt. Maar, er wordt in de praktijk maar weinig mee gedaan. Slecht 23% maakt hier ook daadwerkelijk werk van. Terwijl werknemers graag willen dat de baas zich met hun gezondheid bemoeit. De vertaling naar het dagelijks werkleven is dus lastig. Daarom geeft de Gezonde Ondernemer u tips die u helpen bij het vitaal houden van uw personeel.

5 tips om uw personeel vitaal te houden
  1. Sporten

Een werknemer die sport is productiever op het werk. Hij of zij voelt zich meer ontspannen en is energieker. Uit een onderzoek van de Universiteit van Bristol blijkt dat tussen de middag sporten ervoor zorgt dat werknemers ook veel beter tegen werkdruk kunnen. Er zijn verschillende manieren om uw personeel te stimuleren hierin. Korting op een abonnement op een sportschool in de buurt van het bedrijf kan als mooie beloning dienen. Een sportevenement organiseren voor het hele bedrijf stimuleert ook nog eens de teamspirit. En als u zorgt voor voorzieningen zoals een overdekt fietsenhok dan stimuleert u uw werknemers vaker met de fiets naar het werk te komen.

  1. In gesprek blijven

Regelmatig uw medewerkers spreken is natuurlijk dé manier om op de hoogte te blijven van wat er speelt. Dat lijkt simpel, maar wegens tijdsgebrek wordt dit vaak verzaakt. Maar hoe eerder u signaleert wat er gebeurt op de werkvloer, hoe eerder u hierop kunt inspelen. Ruim vaste momenten in in uw agenda om met uw personeel om tafel te zitten.

  1. Regels en ruimte

Een beginnende trend is dat steeds meer bedrijven inzien dat regels nodig zijn, maar dat ruimte geven aan een eigen invulling voor minder stress en meer creativiteit zorgt. Ondernemer en ontwerper Daan Roosegaarde zegt hierover: “Ik ben dan wel een controlfreak, maar ik probeer niet te veel in detail te gaan. Ik probeer de smaak in de mond te definiëren zodat iedereen daar zijn eigen invulling aan kan geven. Op die manier wordt het creatief vermogen van die mensen geactiveerd.” Ook flexibel omgaan met werkuren kan natuurlijk een manier zijn om uw personeel meer ruimte te geven.

  1. Waardering

Meer dan geld is waardering voor veel mensen de motivatie om te werken. Uit een onderzoek van trainings- en adviesbureau Van Harte & Lingsma blijkt dat 56% zich gewaardeerd voelt als de leidinggevende luister naar zijn mening. 54% voelt zich gewaardeerd door een compliment. Daar tegenover staat een promotie met 10% en een bonus met 13,4%. Ook het vieren van de grote en kleine bedrijfssuccessen zorgen voor een extra stimulans en beloning.

  1. Inspirerende werkomgeving

Iedereen weet wel dat een saai kantoor geen inspiratie geeft. Om te voorkomen dat uw werknemers vroegtijdig inkakken lijkt een inspirerende werkomgeving onontbeerlijk. Volgens de Amerikaanse economen Pine & Gilmore, die onder andere onderzoek deden naar de belevingseconomie, zijn er vier domeinen die hier invloed op hebben: amusement, leren, ontsnapping, esthetiek. Zoals elementen die ontspanning bieden, bijvoorbeeld een pingpongtafel, darts of een meditatieruimte. Of een aparte ontmoetingsruimte om met andere werknemers informatie uit te wisselen (dus niet de standaard vergadertafel). Ook werken met kleur en speelse elementen helpen uw werknemer actief en scherp te houden.

Burn-out bij uw personeel voorkomen

Merkt u dat ondanks uw goede zorgen uw personeel toch te veel spanning en stress ervaart? En dit invloed heeft op de kwaliteit van werken? Hoe eerder u ingrijpt des te eerder een gestresste medewerker fit aan de slag kan. Preventieve burn-outtrajecten inzetten voorkomt stress en burn-out bij uw medewerkers. En dat scheelt u in de toekomst veel tijd en geld.

Vond u dit interessant? Wellicht is dit ook wat voor u:

Meer bewegen voor een vitaler brein

Hulp bij het vitaal houden van uw werknemers? Lees meer over teamtrainingen.

Bronnen:

Deondernemer.nl | 16 november 2017
Werken20.nl | 31 juli 2017
Rever.nl | 1 maart 2017
BoFit.nl
Mkbservicedeck.nl
Ondernemenmetpersoneel.nl | 21 april 2017
Dokterdokter.nl | 5 september 2014

Deel dit bericht