appel op kantoor

Dit is waarom een druk bestaan tot gezondere keuzes leidt

In Gezondheid, Ondernemen by De Gezonde Ondernemer

Druk. We zijn het allemaal. Massaal hebben we net te weinig tijd om te kunnen doen wat we willen of denken te moeten. Had de dag maar meer dan 24 uur. Minstens het dubbele hebben we nodig om alle ballen hoog te houden. Ons drukke bestaan wordt vaak gezien als de boosdoener van burn-out. Maar een gevoel van drukte kan juist ook zelfvertrouwen geven, zo blijkt uit onderzoek. Zolang iemand een gejaagd schema goed in z’n leven weet te passen en stress niet de overhand krijgt, hoeft een hectisch (werk)leven helemaal niet slecht te zijn. Sterker nog, het kan ons sterken en het gevoel geven dat we erbij horen.

We zijn nu eenmaal kuddedieren, dus binnen een groep vallen geeft een veilig gevoel. En aangezien druk zijn gewaardeerd wordt in het westen zorgt een gevulde planning ervoor dat we ons belangrijk voelen. Of iemand daadwerkelijk druk is doet er overigens niet toe. Het gevoél hebben druk te zijn is genoeg. Dit blijkt uit een onderzoek onder leiding van hoogleraar marketing Amitava Chattopadhyay. In het experiment gaven onderzoekers op subtiele wijze respondenten het gevoel een druk bestaan te hebben. Zo werden de deelnemers gevraagd activiteiten op te noemen waar ze druk mee waren. Daarnaast moesten ze het aantal personen opsommen voor wie ze belangrijk dachten te zijn. Het maximaal aantal personen dat de respondenten op konden geven was vijf.

Een appel of een brownie?

De controlegroep werd juist niet gevoed in het idee een hectisch leven te hebben. Ook aan hen werd gevraagd het aantal personen te noemen voor wie ze belangrijk waren, maar deze groep kon er maximaal vijftig kiezen. Door de controlegroep een vrijwel onhaalbaar maximum te geven, voedden de onderzoekers onbewust het idee bij de respondenten niet zo belangrijk te zijn. Toen beide groepen vervolgens de keuze kregen uit een brownie of een appel, kozen de deelnemers die waren gevoed met het idee van drukte vaker voor de appel. De controlegroep koos de brownie.

Zelfvertrouwen zorgt voor gezondere keuzes

Het gevoel een druk en belangrijk bestaan te leiden zorgt er dus voor dat we keuzes maken die ons helpen het drukke leven in stand te houden. We zijn daardoor eerder geneigd om te kiezen voor de gezonde keuze, zoals de appel. Ook andere alledaagse opties als ontspannen versus sporten, geld sparen voor het pensioen versus geld uitgeven, gaven hetzelfde resultaat in het onderzoek. Door het gevoel belangrijk te zijn groeit ons zelfvertrouwen. We zijn beter in staat om doordachte keuzes te maken en minder toe te geven aan roekeloze, emotionele keuzes. Onbewust werkt (het gevoel van) een drukke agenda dus als een incentive om goed voor onszelf en ons lichaam te zorgen.

Dunne scheidingslijn

Als ondernemer en werkgever kan het dus lonen om een drukke mindset bij werknemers te activeren. Wel is het belangrijk de scheidingslijn in het gevoel van drukte bij een werknemer in de gaten te houden. Waar de een zich bij een bepaalde hoeveelheid werk belangrijk voelt, kan het voor een ander doorslaan naar een te hoge werkdruk. Daarom is het cruciaal op psychische symptomen te letten die kenmerkend zijn voor (te veel) stress. overspannenheid en burn-out. Als die grens is bereikt voelt iemand zich niet langer zelfverzekerd, maar ontstaat juist een laag zelfbeeld. Dit voedt besluiteloosheid en wantrouwen, veroorzaakt concentratieproblemen en zorgt voor prikkelbaar gedrag. Ga in dat geval met de werknemer in gesprek en ontlast diegene waar mogelijk. Hier leest u hoe u dit het beste aanpakt. 


Bronnen:

Sprout.nl

Hbr.org | Amitava Chattopadhyay, Monica Wadhawa en Jeehye Christine Kim

Deel dit bericht