foto bij artikel steeds meer ouderen worden zzp-er

Nieuwe Trend: Steeds Meer Ouderen Worden ZZP’er

In Ondernemen, Trends by De Gezonde Ondernemer

Bij een beginnende zzp’er denken we vaak aan een jong iemand met enkele jaren werkervaring. Logisch, want hoe ouder we worden hoe minder risico we vaak nemen. Ook vitaliteit en energie kan meespelen. Toch is er een andere trend gaande momenteel. Steeds meer oudere werknemers kiezen voor de vrijheid van het ondernemerschap. Wat zijn de voor- en nadelen?

Leni Minderhoud, ondernemerscoach voor beginnende zzp’ers, schreef er onlangs een boek over. In Van werknemer naar ondernemer, de winnaarsformule van vrij ondernemen beschrijft ze dat de tijden voor ondernemers zijn veranderd. De oudere generatie neemt steeds vaker, soms noodgedwongen, het heft in eigen hand. In dit boek geeft ze handvatten om af te reken met de ‘beren op de weg’. Ze ontwikkelde een formule waarbij ze de startende ondernemer helpt. Daarnaast geeft ze tips hoe u vanuit een vaste baan naar het zzp-schap kan overstappen.

Voor- en nadelen

Beginnen aan het ondernemerschap op latere leeftijd heeft natuurlijk zo zijn voor- en nadelen. Geld speelt vaak minder een rol in vergelijk met de jongere die net op de arbeidsmarkt vertoeft en nog weinig heeft kunnen sparen. De oudere ondernemer kan dus gemakkelijker een startkapitaal opbrengen. Daarnaast doet de oudere werknemer volgens onderzoeksbureau TNO niet onder voor de jongere werknemer als het gaat om iets nieuws leren. Dit heeft weinig tot geen effect op de inzetbaarheid en productiviteit. Wel spelen hoge tijdsdruk, onregelmatig werken en zware fysieke belasting een rol. Maar het voordeel is dat de oudere ondernemer over het algemeen zijn grenzen beter kent en meer geneigd is om pauzes te nemen en te luisteren naar zijn lichaam.

Uit de comfortzone

De ondernemer zal zich niet alleen op de werkinhoud moeten richten. Het ondernemerschap zelf kent de nodige uitdagingen. Minderhoud: “Je hebt een andere mindset nodig dan die misschien gebruikelijk is voor een werknemer. Het is heel erg belangrijk om een positief doel te koppelen aan het feit dat je gaat ondernemen. Het klinkt als een open deur, maar het is belangrijk om je te verdiepen in een carrière als ondernemer. Zeker voor diegenen die heel lang in loondienst hebben gewerkt. Volg cursussen, praat met bestaande ondernemers, lees boeken en blijf leren. Stap uit je comfortzone, want dat is je grootste leermeester. Je kunt veel meer dan je denkt en ooit voor mogelijk hield. Dat weet ik uit eigen ervaring.”

Conclusie

Bent u werknemer en denkt u over te stappen naar het ondernemerschap? Bereid u goed voor en neem de tijd hiervoor zodat u weet wat u te wachten staat. Niet alleen op het gebied van werk en ondernemerschap maar ook op persoonlijk gebied. Weet wie u bent, wat u aankan en weet waar uw grenzen liggen.


Bronnen:
Nu.nl
MKBfit.nl

Deel dit bericht