positieve stress

Hoe gebruikt u stress op een positieve manier?

In Gezondheid, Ondernemen by De Gezonde Ondernemer

Als we over stress praten, heeft dat bijna altijd een negatieve lading. Maar stress is niet altijd alleen maar negatief. U kunt het op uw werk juist goed gebruiken. U moet alleen weten hoe.

Vele onderzoeken wijzen uit dat langdurige of chronische stress slecht is. Als u continu te veel hooi op uw vork neemt, te veel zorgen maakt, te hooggespannen verwachtingen van uzelf heeft of in een onveilige situatie zit dan richt (werk)stress schade aan aan uw lichaam. Denk aan burn-outklachten en overspannenheid. Maar kortdurende stress is niet slecht. In tegendeel.

Stress is nodig

Margriet Sitskoorn, hoogleraar Klinische Neuropsychologie aan de Tilburg University, schreef het boek ‘IK2’ over de beste versie van jezelf worden en omgaan met stress. “Voor alles wat je doet is een beetje stress nodig. Voor je werk, sport of de opvoeding van je kinderen. Je hebt het nodig om gemotiveerd te raken en te presteren. Als je geen vorm van stress voelt wordt het moeilijk om in actie te komen.”

Positief effect

Risico’s nemen en iets nieuws uitproberen horen bij het ondernemerschap. Ze zijn onderdeel van uw werk en horen bij de groei van uw bedrijf. Het is de enige manier om uw bedrijf te laten ontwikkelen. Sitskoorn: “We zien dat kortetermijnstress een positief effect op de hersenen heeft. Ze ontwikkelen zich waardoor met name de prefrontale cortex, een gebied dat onder meer helpt bij stress te reguleren, wordt versterkt.”

Verminderen stress

Hoe weet u of u te veel werkstress heeft? Dat is redelijk eenvoudig. Als u continu het gevoel heeft het werk niet aan te kunnen bijvoorbeeld. Als er weinig balans is tussen inspanning en ontspanning. Of als u te veel van uzelf moet. Afwisseling helpt u om te veel aan spanning te verminderen. Daarnaast is het nodig om uw patroon te doorbreken. U kunt niet altijd maar blijven werken. U moet ook aandacht besteden aan vrijetijdsbesteding en uw privéleven. Ook in beweging blijven is belangrijk als u bijvoorbeeld veel computerwerk doet. De aanpassingen hoeven helemaal niet groots te zijn. Wat vaker met de fiets naar uw werk of de trap nemen kan al schelen. U hoeft daarnaast niet alle spanning uit uw leven te bannen. Accepteer dat stress ook bij het (werk)leven hoort.

Vond u dit interessant? Lees ook:

7 gouden tips om werkstress te verminderen.


Bronnen:
Nhd.nl | 22 juli 2017

Deel dit bericht