ondernemers

Klantgerichte ondernemers hebben meer stress

In Gezondheid by De Gezonde Ondernemer

Hoe kan het dat een zelfstandige die méér werkt dan de gemiddelde werknemer nooit stress ervaart? Terwijl de ander met een burn-out op de bank zit? Die vraag onderzocht Anne Annink, bestuurskundige aan de Erasmus Universiteit. Ze vergeleek het overheidsbeleid in alle Europese landen. Daarnaast interviewde ze verschillende soorten zelfstandigen in Nederland, Zweden en Spanje. Zoals tekstschrijvers, architecten en adviseurs.

Zzp’ers zijn over het algemeen tevredener over hun werk-privébalans dan werknemers. Maar: die positieve ervaringen verschillen sterk per vakgebied. Zo hebben ondernemers met een klantgerichte praktijk vaker te maken met last-minute opdrachten of onrealistische verwachtingen van opdrachtgevers. Daarnaast belemmert het gevoel ‘altijd klaar te moeten staan’ de werk-privébalans.

Motivatie

Ook de motivatie om zelfstandig te worden blijkt doorslaggevend. Annink: “Het is waarschijnlijk dat noodgedwongen ondernemers gefrustreerd zijn over de keuze die ze hebben moeten maken. Die negatieve motivatie beïnvloedt de perceptie van de eigen werk-privébalans. Iets wat een noodgedwongen zzp’er ervaart als stressvol, kan een ondernemer die begint vanuit mogelijkheden en kansen, juist als een leuke uitdaging zien.”

Terugvallen op uitkering

Daarnaast zijn ook de overheidsregels per land van invloed op de tevredenheid. Hoe gemakkelijker het bijvoorbeeld is een bedrijf te runnen, hoe hoger de tevredenheid over de werk-privébalans. Ook het terugvallen op een werkloosheidsuitkering is een effectieve maatregel om werkstress te voorkomen.

Meer stress

Zwangerschapsverlof en kinderopvang hebben gek genoeg géén duidelijk effect op de balans tussen werk en gezin. De werk-privébalans is zelfs minder goed in landen waar meer gelijkheid is tussen man en vrouw. Ondernemers – zowel mannelijke als vrouwelijke – hebben dan het gevoel én een goede ondernemer, én kostwinner, én een goede ouder te moeten zijn. Annink: “Het moeten voldoen aan deze verwachtingen kan stress veroorzaken.”

Werk-privébalans

Annink raadt overheden aan ondernemers vooral op werkgebied te ondersteunen. Zo houden ze thuis meer tijd en energie over. “Je kunt daarbij denken aan ondersteuning bij het opzetten van een bedrijf, specifieke opleidingen in het ondernemerschap, of het gemakkelijker maken van de belastingaangifte”, aldus Annink. Deze maatregelen, benadrukt ze, dragen bij aan de werk-privébalans van álle ondernemers, niet alleen aan de balans van ondernemers met kinderen.

Eigen baas?

Tenslotte is er volgens Annink een rol voor zelfstandig ondernemers zelf. Zoals nadenken over de vraag of je wel écht eigen baas wil zijn. En de eigen werkomstandigheden in lijn brengen met het privéleven en het aannemen van praktische en emotionele steun.

Vond u dit interessant? Lees dan ook:


Bronnen:

Nrc.nl| 22 maart 2017
Eur.nl | maart 2017

Dit artikel is eerder verschenen op 29 mei 2017 op BoFit.nl

Deel dit bericht