werkstress, brein, stress

Werkstress: wat gebeurt er in uw brein?

In Gezondheid by De Gezonde Ondernemer

Een beetje werkstress hebben we nodig om ons enthousiast te voelen en beter te kunnen focussen. Zonder wat stress kan uw werk zelfs weinig uitdaging bieden en saai zijn. Stress hebben we dus nodig, maar niet te veel. Wat doet stress eigenlijk in uw brein? En hoe voorkomt u erger?

Nupur Kohli is arts en auteur van het boek Chill!.Hij legt hierin uit hoe stress ontstaat en wat het doet in het lichaam. Door te weten wat de signalen zijn, is stress eerder te herkennen en is erger te voorkomen. Stress begint in de hersenen. Een bepaald deel wordt getriggerd wat een scala aan reacties teweeg brengt. Het begint bij de amygdala die een hormoon afgeeft. Dit prikkelt de hypothalamus die ook een hormoon produceert. Wat er voor zorgt dat er cortisol aangemaakt wordt in de bijnieren. En coritisol, dat is een stresshormoon waardoor je stress ervaart als hartkloppingen, zweethanden of een opgejaagd gevoel.

Dode hersencellen

Een te veel aan cortisol in het lichaam kan schadelijk zijn. Zeker als stress lang aanhoudt en dit zich opstapelt in de hersenen. Kohli: “Een teveel aan cortisol kan hersencellen doden en op de hele lange termijn de hersenen zelfs laten krimpen. De korte termijneffecten zijn een verminderde concentratie, verwarde gevoelens, niet helder kunnen denken en problemen met slaap en geheugen.” Kortdurende stress kan zelfs de kans op hart- en vaatziekten vergroten.

Van stress naar burn-out

“Stress is te veel als je er symptomen van ondervindt die niet meer weggaan en die je ervaart als een last, bijvoorbeeld niet in slaap kunnen vallen”, vertelt Kohli. Maar ook continu rugklachten ervaren, je dagelijks gejaagd voelen of geregeld last hebt van hartkloppingen. Houden deze symptomen lang aan dan spreek je van een burn-out. Hierbij kan het lichaam niet meer de energie opbrengen om te doen wat je gewend bent te doen.

Stresspreventie

Stress op de werkvloer is volgens het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid beroepsziekte nummer 1. Het voorkomen van stress is iets wat in bedrijven prioriteit zou moeten hebben. Een burn-out genezen duurt lang en is kostbaar. Een werkgever is al gauw zo’n 60 duizend euro per jaar kwijt. Het is dus de moeite waard om meer tijd, geld en energie in preventie te steken en zo een hoop ellende te voorkomen.

Tip: Doe mee aan een gratis workshop stresspreventie.

Vond u dit interessant? Lees ook:


Bron:

Intermediair.nl | 29 oktober 2018

Deel dit bericht