Meer dan de helft van de Nederlanders slaapt netjes zeven à acht uur per nacht. De overige helft slaapt minder lang of heeft slaapproblemen. Volgens een onderzoek van Philips is dat zelfs 74%. En dat is behoorlijk veel. Want van te weinig slapen komen problemen. Ook al denkt u dat u hierop een uitzondering bent.
Herkent u dit? U bent ondernemer en heeft een vol werkschema. Uw slaapgedrag is hierdoor soms wat verstoort. Toch raakt u er aan gewend om minder te slapen. Misschien gaat u eens vroeger naar bed om slaap in te halen. Maar over het algemeen functioneert u nog prima. Daarnaast, er zijn mensen die met minder slaap toe kunnen. Dus waarom niet u? Toch? Helaas, dat denkt u maar. Uit recent onderzoek van het CBS blijkt dat met minder slaap uw denkvermogen achteruit gaat en daarmee ook uw prestaties, zowel op uw het werk als thuis. En: er is maar een klein percentage van de bevolking dat echt minder slaap nodig heeft dan de aanbevolen zeven tot negen uur. Kleine kans dus dat u daar bij hoort.
Slechter presteren
Uit onderzoek blijkt dat deelnemers met zes of vier uur slaap veel minder presteren bij cognitieve tests dan bij de deelnemers die acht uur hadden geslapen. Wél voelden ze zich veel fitter en beter uitgerust dan een andere groep deelnemers die drie dagen achter elkaar niet had geslapen. En wat nu opmerkelijk is: toch scoorden beiden groepen even slecht op cognitie. Het maakt voor uw lichaam dus niet uit of u dagen lang weinig uren maakt of dat u drie dagen achter elkaar helemaal niet slaapt.
Uw brein past zich aan
Hoe kan het dan als u minder uurtjes slaapt u zich nog best goed voelt? Het simpele antwoord is: uw brein past zich gewoon aan, mogelijk om de dag door te kunnen komen. Maar het is maar schijn, zoals blijkt uit de onderzoeken. U bent toch echt minder helder dan u denkt. En dat is van invloed op uw resultaten op het werk. Slaapt u gewoonlijk maar zes uur per nacht dan kunt u zelfs veel eerder overlijden. Wie zo’n vijf uur per nacht slaapt en in een auto stapt, heeft zelfs vier keer zo veel kans op een ongeluk. De gevolgen van chronisch slaaptekort zijn nog erger: depressie, angst en psychose kunnen het resultaat zijn. Ook kan slecht slapen uiteindelijk doorslaan in een burn-out. En misschien denkt u: ik train mijn lichaam wel om met minder slaap te kunnen. Helaas is dat onmogelijk, tenzij u Superman heet. Goed slapen is dus echt essentieel voor uw gezondheid maar ook voor uw functioneren op uw werk. Komt u dus af en toe slaap tekort? Er zit helaas niet anders op dan uw slaapgedrag goed aan te pakken.
Vond u dit interessant? Lees ook:
Deel dit bericht