foto bij hoe merkt u stress

Herken De Eerste Signalen Van Stress

In Gezondheid by De Gezonde Ondernemer

We raken in ons dagelijks leven zo langzamerhand gewend aan haast, stress en een opgejaagd gevoel. Iedereen leeft toch zo?

Toch is dit geen normale fysieke en psychische toestand. Natuurlijk, van tijd tot tijd een piek in uw stresslevel houdt uw lichaam zelfs alert en gezond. Maar op lange termijn kan stress zelfs schade aanrichten. Het vermindert de weerstand en kan op termijn ziektes en ernstige fysieke en psychische klachten veroorzaken, zoals burn-out. Zeker als ondernemer is uw lichaam uw belangrijkste gereedschap om uw werk te kunnen uitoefenen. Juist ondernemers zouden daarom extra goed op stresssignalen moeten letten.

Lichaam vergeten

Hoe herkent u die eerste stresssignalen? Want stress sluipt er vaak in zonder dat we het in de gaten hebben. We zijn zo gefocust op het doel dat we ons lichaam en de signalen die het afgeeft vaak vergeten. Hieronder leest u de eerste en meest voorkomende stresssignalen waar u alert op zou moeten zijn om erger en uitval te voorkomen.

De Meest Voorkomende Stress Signalen:
Verhoogde spierspanning
Hoe meer grip u op een bepaalde situatie wilt hebben, hoe meer uw spieren zich aanspannen. Dat kan tot rug-, nek- en schouderproblemen leiden. Spierspanning is vaak een van de eerste signalen van stress. En een goed moment om van uw computer weg te lopen of even te stoppen met wat u doet.

Hoge ademhaling
Een normale ademhaling verloopt via de onderbuik. Bij stress gaat uw ademhaling hoger zitten. En ook ademt u sneller dan gewoonlijk. Hoe hoger en sneller de ademhaling, hoe meer kans bovendien op hyperventilatie.

Geïrriteerdheid/ongeduldig
U heeft het gevoel het overzicht te verliezen. Er komt van alles op u af of u moet in weinig tijd veel doen. U wordt ongeduldig en raakt geïrriteerd. Dit straalt weer af op uw collega’s, (zaken)partner of personeel waardoor de (werk)sfeer en dus uw humeur er niet beter op worden. Gevolg: stress neemt nog meer toe.

Slaapproblemen
Soms hebben slaapproblemen een duidelijke reden. U piekert bijvoorbeeld te veel of maakt u zorgen over uw werk- of privéleven. Maar soms valt u zonder reden slecht in slaap. Althans, dat denkt u. Slecht in slaap komen of slecht en onrustig slapen kan een oorzaak zijn van te veel stress gedurende de dag. Uw lichaam is dan onvoldoende tot rust gekomen en kan hierdoor in de avond de slaap niet vatten.

Fysieke klachten
Wanneer u stress ervaart staat uw lichaam in de overlevingsstand. Alle lichaamsfuncties worden verminderd of zelfs stil gelegd om stress volledig aan te kunnen. Vandaar dat stress bijna direct invloed heeft op het lichaam. Hoofdpijn wordt door veel mensen nog wel herkent als stresssignaal. Maar bij darmklachten, zoals diarree en verstopping, denken we al gauw iets verkeerd gegeten te hebben. Ook oorsuizen wordt niet snel herkent als een stressgerelateerde klacht. En ook: een droge mond, hartkloppingen, klamme handen, een zenuwtik en overmatig transpireren. Toch zijn dit soort fysieke klachten ook kenmerken van te veel en te vaak opgejaagd en gestrest werken.

Meer drinken en slecht eten
Hoewel is gebleken dat het helemaal niet zo ontspannend werkt als we denken, wordt alcohol toch vaak als stressremmer gebruikt. In tijden van stress hebben veel mensen de neiging om wat vaker naar de fles te grijpen. Hoewel het best fijn kan zijn om te genieten van alcohol, doet het natuurlijk niets aan het probleem zelf. Ook gezonde voeding kan steeds meer in het geding komen. Nog snel na uw werk een maaltijd in de magnetron opwarmen wordt op den duur steeds meer een gewoonte terwijl uw lichaam in tijden van stress juist extra vitaminen kan gebruiken.

Deel dit bericht