In onze prestatiegerichte maatschappij is focus een geliefd woord. Want focus is het voorland van succes. Toch bereikt u meer door regelmatig te lanterfanteren. De balans tussen focussen én ontfocussen is de sleutel tot de beste prestaties.
Aandachtig werken verbetert de kwaliteit van het werk. Dat verklaart de hoeveelheid aan hulptools die er online te vinden zijn. Zoals to-do-lists, mindmap-programma’s en handige planningen. Maar we kunnen ook doorslaan in aandacht. Focussend op de kern missen we een hoop informatie. Dat predikt Srini Pillay, coach, therapeut en assistent-professor psychiatrie aan Harvard Medical School en Harvard Business School. Door te veel focus raakt het echt belangrijke naar de achtergrond, meent hij. Beslissingen nemen wordt moeilijk en emotionele uitputting ligt op de loer.
Onaandachtheids-
blindheid
Pillay vergelijkt te veel focus met het licht dat een zaklantaarn in de duisternis schijnt. Alleen wat in het licht valt is te zien, alles wat erbuiten valt is donker. De wetenschap noemt dit ‘onaandachtheidsblindheid’. We zien letterlijk niet wat er binnen ons gezichtsveld afspeelt omdat het onze aandacht niet heeft. Een experiment uit de jaren negentig in onderstaande video, bewijst dit.
Uitzicht geeft inzicht
Door regelmatig afstand te nemen, wordt er meer zichtbaar. De PCD-methode (positive constructive daydreaming), helpt daarbij. Deze aanpak laat de geest ronddwalen zonder in dagdromen of in piekeren te belanden. De tactiek spreekt andere delen van de hersenen aan en verbetert daardoor het gevoel van ‘zelf’ en de mate van flexibiliteit.
Inspanning met minimale aandacht
Bij PCD is het belangrijk een activiteit te kiezen waarbij minimale aandacht nodig is. Denk aan een kop koffie halen of archiveren. Voordat u hiermee begint, denkt u eerst aan iets wat u graag wilt doen. Zoals door de natuur wandelen of op het strand liggen. Vervolgens start u met uw bezigheid terwijl u bijvoorbeeld aan de wandeling denkt.
Gedaanteverandering
Als u vastzit in creativiteit loont het om te ontfocussen door u voor te stellen dat u iemand anders bent. Ook dit is wetenschappelijk onderzocht en is benoemd als het ‘physological halloweenism’. Door te denken vanuit het standpunt van een ander vindt u meer oplossingen. Kies daarbij een creatief karakter uit, bijvoorbeeld een dichter of een schilder.
Deel dit bericht