Op het werk de tijd nemen voor iets anders dan werk, voelt vaak verkeerd. Een praatje met een collega terwijl de koffiemachine de mok vult kan nog net, maar daarna moet het werk snel worden hervat. De lunch wordt in een paar minuten tijd genuttigd, als -ie al niet achter de computer wordt opgegeten. Toch zouden we een voorbeeld mogen nemen aan onze zuiderburen. Zij nemen ruim de tijd voor de lunchpauze en maken er een sociale gelegenheid. Dat komt het werk namelijk juist ten goede.
Hoewel iedere werknemer in Nederland recht heeft op een half uur lunchpauze, maken we er niets bijzonders van. Waar de Italianen, Fransen en Spanjaarden de boel tussen 12.00 en 14.00 uur sluiten en een uitgebreid maal met minimaal één glas wijn genieten, nemen wij genoegen met een vluchtig verorberd broodje. Ook voor de Amerikanen en de Britten is de lunch het niet waard om veel tijd aan te besteden. In een kwartier moet het eten wel op zijn. De lunch wordt als een onderbreking van het werk gezien, en ook als iets dat minder belangrijk is dan het werk. En dat is zonde, want juist de momenten waarop het werk naar de achtergrond verdwijnt helpt werknemers om beter te presteren als ze weer aan de slag gaan. Hieronder de belangrijkste redenen.
1. Verbinding zorgt voor betere prestaties
Het gezamenlijk onderbreken van het werk heeft een belangrijk sociaal aspect en versterkt het werkethos. Door met collega’s te gaan lunchen, en hier de tijd voor te nemen, is er ruimte om onderwerpen te bespreken die niet over het werk gaan. Doordat het personeel zich op sociaal vlak verbindt, groeit de sfeer in het team. Een onderzoek dat door de Cornell University werd uitgevoerd onder tien brandweerkazernes bewijst dat. De brandweerlieden die samen hun middageten nuttigden werkten twee keer zo goed als groep samen als zij die niet samen aten.
2. Een creatiever brein
Het werk staat in Nederland op nummer één. Alles wat hiervan afwijkt, zoals de lunch of koffiepauze, wordt afgeraffeld. Werknemers die lange pauzes nemen worden sneller met een schuin oog aangekeken dan zij die hun broodje achter het bureau opeten om meer werk gedaan te krijgen. Terwijl onderbrekingen van het werk juist zorgen voor meer efficiëntie op de werkvloer. De Zweden hebben dit goed in de smiezen. In het Scandinavische land is het zelfs verplicht om twee keer per dag het werk te staken voor koffie met een fikabröd. Ze hebben er zelfs een term voor: Fika. Door op gezette tijden rust te nemen krijgt het brein namelijk de ruimte om nieuwe creatieve verbindingen te maken. Die zijn nodig om met goede oplossingen te komen tijdens het werk.
3. Snel eten zorgt voor minder energie
De hersenen hebben vijftien tot twintig minuten nodig om het signaal door te geven dat het lichaam verzadigd is. Als we ons middageten dus sneller eten, is er een grote kans dat we meer tot ons nemen dan het lichaam nodig heeft. Dit werkt overgewicht in de hand, wat gezondheidsproblemen kan geven.
Te vlug eten, en niet lang genoeg kauwen, zorgt ervoor dat we te grote stukken binnenkrijgen. Dat maakt dat onze maag het voedsel niet goed verteert en daardoor de voedingstoffen er niet uit haalt dat het nodig heeft om genoeg energie aan te maken. Het resultaat: een te vol gevoel, en te weinig pit om aan het tweede deel van de dag te beginnen. En dat komt de werklust niet ten goede.
Maak lunchpauze een sociaal onderdeel
De lunchpauze tot een belangrijk sociaal onderdeel van de werkdag te maken, helpt werknemers dus om zich met elkaar te verbinden. Dit leidt tot betere en creatievere prestaties. Door hier bewust ruim de tijd voor in te plannen kan er rustig worden geluncht en voldoende energie worden opgedaan. Merkt u dat er toch een te grote werkdruk wordt ervaren door uw personeel? Hier vindt u tips om die te verlagen.
Heeft u personeel rondlopen met stress, burn-out of burn-outklachten? Schakel op tijd hulp in om langdurig ziekteverzuim te voorkomen.
Deel dit bericht